borsbeek de luitenant

Onderzoek van fusiewerkbanken naar de onderhandelingstafel

De dertien werkbanken die de impact van een fusie tussen Borsbeek en Antwerpen onderzoeken, hebben hun onderzoek grotendeels afgerond. De stuurgroep kwam bijeen op 20 juni 2023 en legde alle gegevens samen.

Uit het onderzoek van de werkbanken kwamen heel wat opportuniteiten en uitdagingen naar voor. Deze worden nu in een infobrochure gegoten, die eind augustus in de brievenbus van elke Borsbekenaar zal vallen.

Ook het Borsbeekse schepencollege en de burgemeester gingen met de informatie uit de werkbanken aan de slag. Zij stelden een lijst op met belangrijke punten waar ze met de Antwerpse collega’s over onderhandelen. Die gesprekken zijn nu volop aan de gang. Tijdens de Gemeenteraad van maandag 26 juni werd al een tipje van de sluier opgelicht.

Hier zijn nog verdere gesprekken over nodig:  

  • Financiën: hoe worden de dotaties en budgetten verdeeld tussen Stad en District? 
  • De werking van het Districtshuis: bv. welke openingsuren zullen we kunnen aanbieden? 

Hoe dichter bij de beslissing, hoe concreter de vragen worden van de verschillende gemeentediensten. Alles wat vanuit het personeel nog naar boven komt aan onduidelijkheden en vragen, wordt ook mee opgenomen in de gesprekken tussen Borsbeek en Antwerpen. 

Het Borsbeekse patrimonium (Fort 3 met sportaccommodatie, zaal De Luitenant (foto), Districtshuis, Tirolerhof, Ter Smisse) blijft behouden.

Als de fusie tussen Antwerpen en Borsbeek er komt, dan weten we dit al zeker:

  • Borsbeek behoudt als district de naam “Borsbeek” en blijft één en ondeelbaar, het district wordt dus nooit samengevoegd met andere districten of andere delen van gemeenten, tenzij de districtsraad van Borsbeek hier anders over beslist. 
  • Tirolerhof wordt verder uitgebouwd als ontmoetingsplek waar alle burgers een plek hebben. Er zal nog altijd plaats zijn voor de seniorenwerking, het huis van het Kind, de sociale kruidenier, Digipunt, etc. De stad zal ook nog mee investeren in Tirolerhof zodat de plannen rond een keuken voor kleinschalige activiteiten, de eerste verdieping als polyvalente en toegankelijke ruimte en ook de buitenruimte, worden uitgevoerd.  
  • De bibliotheek van Borsbeek blijft op de huidige locatie en minstens met dezelfde openingsuren. We zullen wel meedraaien in het systeem van de Antwerpse bibliotheken, extra investeringen om deze werking te laten draaien, worden door de stad opgenomen. 
  • De ruimtelijke ordening in Borsbeek ziet er anders uit dan in het centrum van Antwerpen, daarom zijn er enkele uitzonderingen afgesproken. Het omzetten van eengezinswoningen naar meergezinswoningen wordt onmogelijk gemaakt en het woonuitbreidingsgebied ‘Mellegracht’ blijft als groene long behouden.  
  • Het Borsbeekse patrimonium (Fort 3 met sportaccommodatie, zaal De Luitenant (foto), Districtshuis, Tirolerhof, Ter Smisse) blijft behouden. Het verhuren van het patrimonium wordt ingebed in het Antwerpse model. De lopende contracten met de verenigingen blijven behouden. 
  • De samenwerking met Den Bessem blijft behouden, zo kunnen Borsbeekse scholen blijven zwemmen in de buurt en blijven Borsbekenaren genieten van dit zwembad tegen verlaagd tarief. Daarnaast kun je ook gebruik maken van alle Antwerpse zwembaden aan het verlaagde tarief voor Antwerpenaren, bv. Ook van de Sportoase aan Ruggeveld.  

De gemeenteraden van Borsbeek en Antwerpen zullen uiteindelijk op 18 december 2023 de beslissing nemen. Als er voor een fusie met Antwerpen gekozen wordt, betekent dit dat we vanaf 1 januari 2025 starten als District Borsbeek, het tiende district van Antwerpen. 

Deel dit bericht