borsbeek fusie beslissing, 18 december, gemeentehuis borsbeek

Volg de fusiebeslissing live op 18 december 2023 

Op maandag 18 december 2023 stemmen de gemeenteraden van Borsbeek en Antwerpen over de mogelijke fusie van onze gemeenten.

📌 Belangrijk om te weten:

  • Een raadsvergadering is openbaar, dus iedereen kan deze gemeenteraad bijwonen. De deuren gaan open vanaf 19u30, de vergadering start om 20u.  
  • Vanwege beperkte zitplaatsen in de raadszaal, kun je de vergadering eveneens live volgen via borsbeek.be. De live streaming start om 20u.  

Hoe gaat het in zijn werk?

In Borsbeek hebben we 21 gemeenteraadsleden, waarvan er minstens 11 aanwezig moeten zijn voor een geldige stemming. Net zoals bij andere punten op de gemeenteraad wordt het voorstel besproken en volgt daarna een stemming. Indien beide gemeenten instemmen met de fusie, wordt er een gezamenlijk fusievoorstel opgesteld voor de Vlaamse Regering.

Hoe wordt de beslissing gecommuniceerd?

Wil je meteen op de hoogte zijn? Volg de raadsvergadering live via de website Borsbeek.be.

Na de stemming wordt de definitieve beslissing gedeeld op de website en Facebookpagina van de gemeente. Daarnaast zal je kort na de bekendmaking van de beslissing ook een bewonersbrief in je brievenbus vinden, zodat elke Borsbekenaar op de hoogte is.

Wat gebeurt er na de fusiebeslissing?

Indien de fusie in één van de betrokken gemeenten niet wordt goedgekeurd:

Borsbeek blijft als zelfstandige gemeente bestaan. Toch merken we op dat de trend naar grotere Vlaamse steden zichtbaar is. Er kunnen in de toekomst mogelijk fusies worden opgelegd vanuit de Vlaamse overheid.

Indien de fusie in beide gemeenten wordt goedgekeurd:

Er breekt een overgangsperiode aan waarin beide gemeenten enkel lopende zaken mogen behandelen. Nieuwe initiatieven vereisen onderling overleg.

De volgende lokale verkiezingen staan gepland op 13 oktober 2024. Je zal dus in oktober 2024 moeten stemmen voor de gemeenteraad van Antwerpen, de districtsraad van Borsbeek (15 personen) en voor de Provincieraad.

Op 1 januari 2025 start de nieuwe legislatuur met Borsbeek als District.

🗓 Belangrijke data:

  • 18 december 2023: Stemming over de voorgestelde fusie in Antwerpen en Borsbeek.
  • 13 oktober 2024: Lokale provincieraads-, gemeenteraads- en districtsraadsverkiezingen in België.
  • 1 januari 2025: Eventuele start als District Borsbeek, mits goedkeuring van de fusie.

Bekijk hier de volledige tijdlijn van het fusietraject.

Lees hier het antwoord op veel gestelde vragen over de fusie.

Deel dit bericht